20+ Interview Questions For Freshers ( With Sample Answers )

Congratulations! You have finally gotten to be a fresher who is ready to face the corporate world. Now you will be gearing up to prepare and give interviews to bag the best jobs out there, for which we have made a list of the most common 20 interview questions for freshers.

In this article, we will help you prepare for your interviews by listing out the most common job interview questions for freshers and their Sample answers.

20 Common Interview Questions For Freshers And How To Answer Them

Question 1. Tell us about yourself

This is one question that interviewers always ask candidates. The purpose is to check your communication skills and train of thought. Here, you need to talk about your life experiences that have contributed to your upskilling. You can also speak briefly about who you are, where you are from and have been, and your educational background.

Tips:

  • Provide an answer that the interviewer won’t see in your resume.
  • Talk about your accomplishments and skills.
  • Make sure you cover this in 2-3 minutes.

Sample Answer:

My name is Aurora Rose, and I received my Bachelor’s Degree in Journalism in May of this year from Madras University. I chose the field of Journalism because it is a dream of mine to be a writer, and as I have already taken English as my main subject in high secondary school, I knew that Journalism would give me a much broader scope.

Communication and Mass Communication, Writing for Media, Public Relations and Lifestyle, and Travel Journalism classes, to name a few, have helped me enhance my writing and research skills.

No matter the topic, I have a knack for creating exciting content, whether politics or products or IT, thanks to my creative and imaginative mind

I have written a few articles for travel and fashion websites, and I have also won some writing competitions, which, as you can see, I have mentioned in my resume.

My ultimate dream is to become a successful Content Writer and gradually climb the top of the ladder.

Read More: How to Answer “Tell me about yourself for freshers” Interview Question

Question 2. What can you bring to the company?

This is one of those interview questions for freshers you will have to face in every interview. Here, the interviewer wants to see what unique or original skills you will bring to the table and if they find you fit for the position and the company. Most new joiners often bring fresh perspectives, and the interviewer wants to know if you could be one of them.

Tips: 

  • Go through the job description thoroughly beforehand and try to connect your skills with what the company needs.
  • Talk about your drive and willingness to learn.

Sample Answer:

I know you are looking for a creative writer, and with my imaginative mind, I can deliver the most unique and compelling content to draw in more readers. Moreover, as many excellent writers here are under their wings, I can contribute much more in no time as I am a fast learner. 

Question 3.Why do you want to work for this company?

Interviewers may ask you, “Why do you want to work for this company?” or “Why do you want to join our company?” during the job interview. One of the reasons they ask this question is to see if your belief, skills, and experience align with their company’s mission and goals. The right answer will assure them that you are the right fit for the position and the company. Moreover, they want to test how well you have done your homework about who they are and what they do.
Tips:

  • Find a specific skill or role to help you formulate an answer that aligns with the open position.
  • It’s fine to add words of admiration or praise for the company to your answer.

Sample Answer:

After going through your company website and social media pages, I know that you have the best clientele in Delhi’s content marketing scene. Moreover, the reviews and praise I read and heard from your clients and employees in person make me want to be a part of your company even more. I know that my 4-year long experience in this field, as well as my skills, will make me a fine addition to your team

Question 4. What was the most challenging decision you’ve had to make?

This question is asked because the interviewer wants to know how you handle challenging and stressful situations and check your decision-making skills. It would be best if you showed them that even under pressure, you were calm and decisive.

Tips:

  • Pick the right challenge that you will elaborate on to show how decisive you are, even during hard times.
  • Mention the situation and the method you use to make an informed decision.

Sample Answer:

The most challenging decision I’ve ever had to make was changing my major in the first year of college. I started my first year by taking English as my major because I love to read and write. I have always known that I wanted to become a writer since middle school. The second semester came, and I knew I needed to explore my options while still focusing on writing, and Journalism was the ideal course for me as I also have an interest in photography and graphic PR. 

I contemplated losing an entire year for weeks and made a list of pros and cons. In the end, the pros won, and I was happy with it. With my parents’ blessings, I finally changed my major, and although I may have lost a year, it was a decision that I regret making. 

Question 5. Can you handle working under pressure?

This is a common hr interview question for freshers. A crisis may occur every once in a while, and there are times when you will have to work under pressure. Interviewers ask this question because they want to know if you will crack or be stable while working under pressure.

Tips:

  • When answering this question, stay calm and collected.
  • Talk about your method of keeping yourself calm under pressure.

Sample Answer:

Yes. One unique quality about me is that I can work productively and calmly when under pressure. When a crisis arises, I know that I need to keep myself calm because anything else will only worsen the situation, and working while feeling panicky will only delay progress.

Question 6. Would you be willing to work overtime during the night?

When interviewers ask this question, they want to know if they can count on you in case of a crisis. They want to test your sense of ownership and responsibility should you be an employee of the company.

Tips:

  • Answer honestly if you are not willing to work overtime but state your reasons. For instance, it could be because you want to maintain a healthy work-life balance.
  • But if you are desperate for a job, take a look at the example below.

Sample Answer:

Should the need arise? If I am part of the company, it will be my responsibility to see its success, and when a situation calls for “all hands on deck,” I will be there. 

Question 7. What are your salary expectations?

This is another one of the HR interview questions for freshers that many people will fumble while giving. As a fresher, expect to get entry-level pay. However, do not give the interviewer a number before researching the salary range in the market for the position you are applying for.

Tips:

  • Rather than give them the amount you are expecting, ask them for the range they are offering for the position offered.
  • Use PayScale and Glassdoor to find the average salary offered in the market for the job role you are applying for.

Sample Answer:

As I am a fresher, I honestly cannot give you the figure of my salary expectation as it is still a new concept for me. I am just very eager to join your esteemed company to grow and enhance my skills. And I am sure that you pay your freshers well. Could you kindly tell me the salary range you offer for a fresher in this position? 

Read More: Tips on how to do Salary Negotiation

Question 8. What would you say are your strengths and weaknesses?

Interviewers ask this question because they want to gauge your response, whether you are honest, and see if your strengths, such as your skills, will be beneficial or not and, at the same time, check whether your weaknesses will hamper your productivity or not.

Tips:

  • Avoid cliches such as “I am a perfectionist” or “I work too much”.
  • It would be best if you answered according to the position you’re applying for. For instance, if the job is for a sales manager, your strength could be your people skills or even strong work ethic.

Sample Answer:

When it comes to strengths, mine would be my strong writing and research skills. I am adamant about providing the correct information, and I ensure that no matter the target audience, my writing style meets their needs and expectations.
My weakness, I would say, is working on two or multiple projects at a time. Everyone has their way of doing things, and mine happens to be working simultaneously on different projects. However, this does not affect my workflow, and I never miss my deadlines. 

Read More: Top 30 Strengths and Weaknesses for Job Interviews in 2021

Question 9. What are your hobbies?

From your hobbies, the interviewer will be able to deduce who you are as a person and see if your personality traits will fit in with the company culture or not. When listing out your hobbies, explain how they help you in developing your skill sets. The below example will help you answer the interview questions for freshers.

Tips:

  • Try to explain your hobbies in such a way that they help you develop your skills.
  • Do not mention hobbies that are considered flawed such as gambling.

Sample Answer:

Apart from writing, I love to read and watch television shows because I believe that, as humans, we can never really stop learning, and whatever I read or watch always teaches me something new every time.
For Example, thanks to the police procedural crime drama television series Criminal Minds, I now have a keen interest in human psychology. I am currently reading The 11 Laws of Likability by Michelle Tillis Lederman, which talks about people in the business world.

Read More: How to list Hobbies in a Resume

Question 10. What do you know about this company?

This is one of the top interview questions for freshers. Here, the interviewer wants to know if you are really interested in being a part of the company and see whether you have done your homework or not, which is doing your research before appearing for the interview. You see, a dedicated and professional candidate must always research the company and the position they are applying for before the interview.

Tips:

  • Try to be informative about your knowledge of the company but in brief.
  • Sing the company praises but don’t go overboard.

Sample Answer:

You are one of Delhi’s biggest content marketing agencies, with a top-notch clientele. Founded in 2012 by Mr Akash Nigam and Srobhona Goswami, the company caters to various sectors – from education to hospitality, fashion to IT. The reviews I have read from employees and clients only make me want to be a part of this fine establishment more and more.

Read More: How to answer” Why Do You Want To Join Our Company?

Question 11. Why should we hire you?

These are the most challenging interview questions for freshers where your confidence will be tested. You need to sell yourself and prove that you are the best candidate for the role.

Tips:

  • Mention how your skills will be beneficial for the company.
  • Be confident but try not to sound smug.

Sample Answer:

As this is an agency, you have clients from different sectors, and I believe my versatility and writing creativity could be a helpful tool here. Moreover, I have the required qualifications and skillsets and the months I spent interning at Pink Blush magazine contribute to my experience as a fine writer.

Read More: How to Answer “Why Should we Hire You ?” Interview Questions

Question 12. Where do you see yourself in 5 years?

Employers want to hire candidates who will be able to stick around for a long time. So, when this question is asked, the interviewer wants to know if you are looking for a short-term job or seeking long-term employment.

Tips:

  • The best answer is to tell them you are in it for the long run.
  • It is also fine to say to them you are not yet sure what the future holds for you.

Sample Answer:

5 years from now, I see myself holding a managerial position in this company. After doing my homework, I know that this company is kind to its employees by providing them with a safe working environment and helping them develop their skill sets. By then, I see myself mastering my skills, which I would teach to my juniors.

Read More: How to Answer “ Where do you see yourself in 5 years” Interview question

 

Question 13. Are you considering other positions in other companies?

Interviewers ask freshers this question to see if you are serious about joining them and how fast they would have to move if you are a good candidate considering other companies. HR would be most intrigued to know the answer to this interview question for freshers.

Tips:

  • Be honest here but choose your words carefully.
  • Let them know that they are your number one choice.

Sample Answer:

I have gone for interviews in other companies for a range of positions. Still, this company is my first choice because, with my experience and skills, I believe that I would be perfect for the role of Sales Manager you are offering. I have over five years experience in sales, and I have good negotiating skills.

Read More: How To Choose A Career

Question 14. What are you looking for in a new position?

This is one of the most challenging interview questions for freshers to answer the interviewee. Here, the interviewer wants to know what you are looking for and if your skills align with the position they are offering. So, it would help if you answered it wisely so that your answer fits the overall theme of the job.

Tips:

  • Talk about how your skills would be best suited for the position offered.
  • Mention as many skills you have as possible that are in line with the job.

Sample Answer:

I am looking for a position where I would be able to utilize my sales, negotiation, and people skills to benefit the company and, at the same time, enhance them and grow under good leadership.

Question 15. What one achievement are you most proud of?

With these types of hr interview questions for freshers, the interviewers want to know if you are a career-driven, talented and success-oriented person.

Tips:

  • It is OK to brag a little about your achievements
  • Do not be overconfident or sound arrogant when mentioning your achievements.

Sample Answer:

One achievement I am most proud of happened in the third year of college when I helped a fellow student who was about to drop out of college because his family faced some financial struggle. I could see that he was stressed and depressed because of it, so I approached him and asked him what I could do to help. I came up with a plan to do a piece about his hardship and publish it in our department magazine. He agreed. 

As it turns out, his father, the family’s breadwinner, had cancer, and they had to use his college fund for the treatment. I wrote his story and asked the magazine editor to publish it, omitting mine and the person’s name. Many students and professors sent donations to the editor within a week. He then handed them to the person who is now a graduate like me.

The department magazine now has a page for needy students. 

 It was a rewarding and wonderful experience and achievement. 

Read More: Top 15 Reasons For Job Change in Interview

Question 16. What kind of working environment do you work best in?

Here, the interviewer wants to know if you would fit in nicely with the company culture. As you probably don’t know about the work environment there yet, it’s best to provide an answer that the interviewer will appreciate.

Tips:

  • It’s best to let them know that you are flexible and can adapt easily to any environment.
  • Do not use ” cool,” “low stress,” or “relaxed” work environment.

Sample Answer:

I also prefer an adaptive and energetic work environment. But most of all, I believe one works best under a good leader. So, when it comes to the working environment, I prefer to work under someone who motivates and has faith in his team members and encourages teamwork. 

Question 17. What motivates you to come in for work every day and do well?

When interviewers ask questions such as “What inspires you to come in for work every day?” or “What motivated you to do your job well?” they want to see stability and if you will be happy taking on the role offered by them. This is a commonly-asked question in the HR interview for freshers.

Tips:

  • Let the interviewer know that you are a success-driven person.
  • You can talk about your passion and goals.

Sample Answer:

My hard work and determination come from the need to be a successful person who will provide food for his family, someone they can depend on. So, I always make sure to do my job well to be a successful person. Also, as writing is my passion, I consider myself very lucky that I get to make money doing what I love.

Question 18. Have you ever thought of starting your own business?

Here, the interviewer wants to know if you are a team player who will work in a company for a long time as an employee.

Tips:

  • Even if you are, don’t give them the indication that you plan or want to start your own business.
  • Assure them that your skills are better suited for work as an employee at their company.

Sample Answer:

As I am focused on my career, I do not think about starting my own company. For me, the company I work in is my business. Win or lose, profit or loss, and we are all in the same boat, so my main focus is on the company where my career will grow. 

Read More: Self Management Skills: Definition, Importance, Examples

Question 19. How do you plan to achieve your career goals?

Here, the interviewer wants to see whether you are a success-driven person who will be able to be a part of the company for a long time or not and gauge your organisational and time management skills.

Tips:

  • Ensure that your career goals are aligned with the position you are applying for and the company.
  • Focus on one or two goals and mention the reasons.

Sample Answer:

For as long as I can remember, I’ve always been passionate about writing and reading. I’ve always known that I wanted to be a writer. While my short-term goal is to become a content writer while pursuing my certification in an online digital marketing course, the ultimate goal is to climb the ladder of success and become an editor-in-chief someday. 

Question 20. Are you willing to relocate?

Most of the time, this is when the interview goes south for both the interviewer and the candidate if they cannot relocate. Then again, it can also go another way, and it would be a win-win situation for both.

Tips:

  • Be honest.
  • If yes, show your enthusiasm and appreciation.
  • If no, state your reason.

Sample Answer:

  • As this is my dream job and I would work with one of the best content marketing companies, it would be an honour to work for you. So, I would be open to relocation. 
  • A year ago, I would have happily jumped on the opportunity to relocate for such a position. But, as I have recently purchased a flat and my kids have started their schools, relocation is not an option for me at the moment. However, I’d be more than willing to make it work remotely if it’s an option. 

Read More: How to Answer “ Are You Willing to Relocate?” Interview question

Question 21. Do you have any questions for us?

This is a commonly-asked question and usually comes at the end of the interview. Whenever you are asked this question, be prepared to ask your question(s) as it will show your interest in the position and company and your confidence and professionalism.

Tips:

  • If you do not have any questions, the least you could ask is, “When can I expect to hear back from you?” or “What are the next steps in the interview process?”
  • Prepare a list of questions beforehand.

Here is a list of questions you could ask an interviewer:

  • What does success look like in this position, and how do you measure it?
  • Where have successful employees previously in this position progressed?
  • Is the management open to employee suggestions and feedback?
  • Are there opportunities for professional development? If so, could you please elaborate?
  • Who will I be working most closely with?
  • What types of skills is the team missing that you’re looking to fill with a new hire?
  • What are the day-to-day responsibilities of the role?
  • What training programs are available to your employees?
  • What characteristics do you look for in employees to represent your company values?
  • Do you expect the primary responsibilities for this position to change in the next six months to a year?
  • What are the performance expectations of this position over the first 12 months?
  • What is the company and team culture like in this company?

To know more about interview tips, continue reading @ Interview Tips for Freshers.

We hope the above HR interview questions for freshers and how to answer them help you in acing your upcoming interviews. We will leave you here with our best wishes and this quote: “Far and away, the best prize that life offers is the chance to work hard at work worth doing.” —Theodore Roosevelt.

Search Articles

Categories

Recent Blogs

  • What To List As Your Strength In Resumes
    Oct 3, 2022
  • The Rise of Flexible Staffing in India
    Sep 27, 2022
  • What Is Your Biggest Achievement? Interview Question
    Sep 26, 2022
  • Relieving Letter Format With Samples & Templates
    Sep 22, 2022
  • How to show Work Experience in Resume with Samples
    Sep 21, 2022
  • How To Answer “How Do You Handle Stress And Pressure?”
    Sep 19, 2022
  • Career In Digital Marketing: Perfect Guide 2022
    Sep 17, 2022
  • Salary Slip Format in Excel | Word | PDF | Pay Slip in Excel
    Sep 16, 2022
  • 10 Best Jobs For Arts Students: Contract Jobs
    Sep 14, 2022
  • Declaration in Resume | Tips & Examples
    Sep 7, 2022

Latest videos

Looking for a job?